Varmt vatten till duschen på landet

På landet kanske du inte har lust att installera elektrisk vattentank och det kanske du inte heller behöver göra. Det har fungerat i flera generationer med torrdass och dusch direkt med slangen. På sommaren är det ingen som har något emot att bada rätt i sjön.

Men nu har det börjats prata om varmt vatten för lite skönare duschar mot höstkanten då ni fortfarande tar er ut till stugan. Går det att ordna utan att installera en dyr tank och betala mer för el?

Värm vattnet med solen

Det går! Idag kan du installera en duschhytt som också har solceller. Vattnet värms under soliga dagar upp så pass att flera personer får varma duschar. Det här är också skönt på sommaren då det inte alltid är så heta dagar att folk vill få kallduschar.

Kanske dags för värmepump

Värmepumpar är också möjliga lösningar för landstället. Det går ju att fiska upp värme från sjön, jorden och berget. Bergvärmepumpen är den dyrare. Kanske nöjer du dig med den allra billigaste luftluftvärmepumpen som dessutom är mycket enkelt att installera.

Hur viktigt är det med varmt vatten på landet?

Det här är en fråga som ska ha svar innan ni börjar se på smarta lösningar för att värma upp landställets vatten året om. Det hela beror givetvis på hur ofta ni är där och vad budgeten kan tillåta. Se på vad andra har gjort och gå igenom kostnaderna.

Om drömmen om att bo permanent på landstället finns är det ju inte dumt att tänka långsiktigt. Då kan det till exempel vara av intresse att täcka stugans tak med solpaneler för att även får elektricitet gratis.

Ta det hela steg för steg och se vad som kommer att passa ert landställe bäst. Det går att byta ut lösningar i lugn takt som gör att ni får råd med uppgraderingarna. Dessutom fortsätter innovationen att gå framåt. Det är möjligt att det finns en ny smart lösning för varmvatten som just nu lanseras och som kan vara det perfekta valet för er sommarstuga.