Går det att koppla bort huset från elnätet?

Det är många som drömmer om möjligheten att bo i ett hus som är totalt självförsörjande vad gäller vatten och värme. Om det finns egen brunn går det ju att lösa toalettsituationen på flera sätt. Men går det att koppla bort huset från elnätet?

Det går att koppla bort huset!

Det är faktiskt fullt möjligt att få elförsörjningen via solceller, batterier och vätgastankar. Det här är redan existerande i Sverige. Genom att bygga om ett hus för att dra nytta av den energi som finns helt gratis omkring det går det att komma undan beroendet av elbolaget.

Värme och kyla kan du ju faktiskt få med värmepumpar som i sin tur kan drivas av solceller. Det är möjligt och fler blir intresserade av detta. Steget till ett fullt egenförsörjt hus är kanske inte så långt som du tror och det är inte så att du måste göra allt på en gång.

Många börjar med solceller

Eftersom det kan vara alltför mycket att bygga om ett helt hus för att ordna med energin på egen hand är en vanlig start solceller. Med ett tak fyllt av solceller kan du komma långt. Det här kan också vara det som gör att du inser att det inte alls behöver vara så svårt.

Men kostnaden då?

Det är inte billigt att byta till solenergi, vindkraft och andra lösningar som gör att du kan koppla bort huset från elnätet. Det är klart att det här är en punkt som kan få många att backa. Samtidigt måste vi inse att en vanlig renovering heller inte är gratis.

När vi investerar i våra hem handlar det inte alltid om att det ska vara något som går på plus inom kort tid. Det handlar ju om livskvalitet. Vad gäller energi kan det också finnas en längtan efter att leva på ett oberoende sätt.