Planera ett kontor som är bra för hälsan

Det moderna kontoret är gjort för den moderna människan. Redan när nya kontorsbyggnader planeras så funderas det på hur arbetsplatser ska bli hälsosamma och produktiva. Produktivitet hänger ju som bekant ihop med den arbetsro vi får på kontoret. Vi vill inte att Arbetsmiljöverkets asbest riktlinjer ska brytas mot och vi vill få rätt ljusinsläpp!

Ett golv som är bra för ryggen

Planering för de anställdas ryggar börjar inte med att se på Herman Miller Embody stolar. Detta kommer långt senare! När kontoret planeras så är det viktigt att se på den typ av golv som kommer att läggas. Det är ju viktigt att det har rätt svikt och ger ett fint stöd för ergonomi.

Det är också viktigt att det är lätt att hålla rent på kontoret och att golvet inte kommer att skadas alltför lätt av massiva möbler som väger mer. Golvet är en form av grund för ergonomin på varje kontor. Man kan alltid jobba med bra mattor men om grundgolvet är för hårt eller lätt skadas så blir det problematiskt.

En bra planlösning för ett gemensamt kontor

Idag diskuteras det om de öppna kontorslandskapen är det bästa alternativet för ett gemensamt kontor. Senare studier har visat att målen om förbättrad kommunikation och produktion i delade rum av detta slag inte tycks nås.

kontorslandskap
Det ser modernt och fint ut men kan vara rätt så förlegat med öppna kontorslandskap…

När nya kontor ska planeras verkar det alltså bättre att planera för annan typ av inredning. Kanske ett gemensamt rum med soffa i linnetyg, plyschfåtöljer och trasmatta på golvet för kommunikation och sedan egna rum för faktiskt arbete.

Om du kikar på en möbelsajt som azdesign.se som har möbler för arbetsplatser så ser du att de har det som kallas för tysta rum. Om behovet av tysta rum är så stort så säger det ju en hel del om hur det egentligen fungerar med de delade utrymmen.

Moderna kontor kan alltså behöva planeras precis tvärtom. Normen är att vi har egna rum eller max sitter 2-3 personer i samma rum. Sedan behöver vi ha gemensamma lokaler där vi kan umgås och arbeta i grupp.

Gott om ljus men på rätt plats

När vi ser på ljus så vet vi att det är viktigt med gott om ljus på en arbetsplats men det måste kunna kontrolleras. Dagsljus som strömmar in över en skärm är störande. Det ska finna möjlighet att reglera detta och att inreda på ett fritt sätt.

Det betyder att ljusinsläppet på det moderna kontoret kanske måste komma från en annan riktning som till exempel taket. Detta kan förbättra hälsa och ergonomi för de som jobbar i lokalerna.

Med tanke på ljud och buller

När ett modernt kontor planeras så måste det också vara med tanke på hur ljud kan spridas och stoppas. Det får inte bli eko och det måste också vara möjligt att ha hemliga möten i mötesrum. Det här betyder att den som planerar arbetsplatsen och sedan bygger ska göra detta med rätt material och modern teknisk kunskap om hur rum med behaglig ljudmiljö skapas.