« Hem | Tipsa Byggexpo | Annonsera | Kontakt | Om Byggexpo.se |  
Till startsidan
Ekologiskt byggande

Ett ekologiskt byggande...

sker med material, färger, ytskikt, installationer och inredning som inte, vare sig i dagsläget eller på lång sikt, skadar vår hälsa eller naturens kretslopp.

Byggexpo nyhetsblogg Feeds/RSS  

Annonser

Student.se

 


Byggexpo gillar
BBC video från hela världen
hugg.com
Inhabitat
Energirådgivningen/Mitt hus
Blogg utvalt
Passivhuscentrum
 

Ekologiskt byggande

Projekt
 
Bildkälla:Veg Tech
Gröna tak
Grönskande tak är bra av flera olika orsaker. Plantorna tar hand om dagvatten, gynnar djur- livet, dämpar buller, tar upp partiklar, kyler taken om sommaren och värmer om vintern.
Forskare på Lunds tekniska högskola har undersökt hur mycket vatten som stannar kvar på taken och hur stor eff ekt det har. Beräkningar visar att dränering blir mycket billigare än avlopp då upp till 50 procent av vattnet kan behållas i växtligheten. Ju mer dagvatten man kan ta vara på lokalt, desto bättre; det är helt enkelt dyrt med rör under marken och mycket vatten som skickas till rening innebär utsläpp i havet.

Miljön tjänar även på andra sätt på systemet. Mikroklimatet blir avsevärt bättre eftersom heta uppvindar inte skapas i samma omfattning som på vanliga tak. På svart takpapp kan temperaturen bli uppåt 60–80 grader, medan ett grönt tak under motsvarande förhållanden når upp till ringa 30 grader.De gröna taken håller längre också. Takpapp tål inte höga temperaturer och UV–strålning, den spricker och håller omkring 25–35 år innan den måste bytas. Ett grönt tak däremot kan klara sig dubbelt så länge, något som sparar både oljeprodukter och plats på soptippen.
Läs mer | wikipedia |

 
Ramverkstimring
Ramverksbygge en gammal timringstektik som används på ett husprojekt av Järna Bjälklag AB utanför Järna.

"En av ramverkskonstruktionens fördelar utgörs av att den medger en mycket öppen planlösning i huset. Stommen tar ju alla laster så det behövs inga mellanväggar av hållfasthetsskäl. Vitsen med ramverket är kanske framför allt av estetiska och känslomässiga skäl, man erhåller en mycket vacker och funktionell konstruktion som exponeras inåt i huset. Stommen ger ett enastående gediget intryck och fömedlar skönhet, tradition och trygghet."
Källa:Ramverk.com
Läs mer |

  Bygg billigt med kvalitet
I allmänhet är naturmaterial både billigare och har längre hållbarhet än konstgjorda material. Exempel på naturmaterial är trä, sten, tegel, glas, betong och metaller.
 
  Sunda kretsloppsanpassade material kräver också goda tekniska lösningar, för att fungera ekologiskt. Boendet skall dessutom planeras så att det fungerar rent praktiskt och ger stöd för en miljöanpassad livsstil.
  Byggmetoder förändras
Önskan att minska byggkostnader har givit det ekologiskt sunda byggmaterialet trä , nya möjligheter. Trähus kan byggas relativt snabbt och det är enkelt att göra ändringar under husets livslängd. Man har också tagit fram nya träbaserade byggdelar ex. skivor och T-balkar till takstolar som håller ned kostnader utan att försämra hållbarheten. Man tillverkar också färdiga byggelement i trä som gör byggandet billigare.

  Bygga själv
Som självbyggare kan man spara in stora kostnader, det egna arbetet kan spara in ca 30% av den totala byggkostnaden. Men det är viktigt att man inte överskattar sin förmåga, utan tar hjälp av hantverkare till sådana arbeten där det krävs fackkunskap. Det är framförallt el, vvs-installationer och tätskiktsmontering.
 

  Materialåtervinning
Materialåtervinning är också eftersträvansvärt, dvs att material eller byggnadsdelar på sikt,
t ex vid ombyggnad eller rivning, kan bearbetas till ny funktion, utan att skadliga ämnen avges. Det som inte kan återbrukas eller återvinnas kanske kan brännas för energiutvinning. Detta förutsätter att materialet inte innehåller skadliga ämnen som frigörs vid förbränningen. De material eller byggnadsdelar som inte ens kan brännas blir till avfall som saknar bruksvärde. Det är för det mesta inte önskvärt att bygga med sådana material. Material och byggmetoder som ger upphov till farligt avfall bör undvikas helt och hållet!


Till Byggbazar

 

Tänk långsiktigt
Det är viktigt att tänka långsiktigt. De något dyrare men energisnåla moderna hushållsmaskinerna kan spara in stora energikostnader i det långa loppet.
Enkla platta värme-element utstrålar mer värme per ytenhet än andra elementtyper och är billigare.
Man bör lägga kök, bad, tvättstuga så nära varann som möjligt för att minimera rördragning och minska avkylning av varmvatten.

 
Hur mycket kan jag sänka mina energikostnader genom att tilläggsisolera mitt hus?
   
 
 
För att stimulera ett ökande intresse för ekologiskt byggande.. har Finja Betong arbetat fram ett koncept baserat på lättklinker.
Lättklinkerblock som byggmaterial har använts under många år och har alla positiva egenskaper ekologiskt tänkande värdesätter. Ett hus står färdigt i en ekoby på Österlen för att visa att det går att kombinera den nya generationens krav på bekvämlighet, arkitektur med ekologiskt byggande och boende.

Arkitekten Gunilla Dahmén har ritat huset i en nygammal fransk stil där hon betonar en ekologisk helhetssyn vad det gäller val av byggmaterial, VVS-/energilösningar, inredningsmaterial och färger.

- Lättklinker är ett naturligt återvinningsbart och allergisäkert material och har mycket bra ljud-/värmeisolerande egenskaper, säger Gull-Britt Jonasson, VD Finja Betong.
Läs mer |


 
Norskt fritidshus eller "hytte"

Hytten har en fasad av lärkträ och fanèr. Bygget är genomfört efter ekologiska principer, bland annat har man isolerat med returpapper och låtit bli att använda produkter med miljöfarliga kemikalier.
Hytten ligger med utsikt mot Utne och Hardangerfjorden.
Arkitekter är Tommie Wilhelmsen och Todd Saunders

  Britter planerar ekostad i Kina
Snart börjar bygget av experimentstaden Dongtan i Kina. Den har kallats världens första ekostad och stadsplanerarna satsar på att den ska bli både miljövänlig och självförsörjande.
Med hjälp av solpaneler, vindkraftverk, ett kraftvärmeverk som eldas med biobränsle och biogas från avfall ska Dongtan förses med värme och el.
Läs mer


  Greenhorn – en svensk ekoby i Polen
Greenhorn är ett svenskt initiativ till ekologiskt boende i Polen. Avsikten är att genom kunskapsöverföring möjliggöra ett byggande som vilar på en utpräglat ekologisk grundsyn, men också tar hänsyn till traditionellt polska och regionala förutsättningar.
Läs mer

  Ekologiskt bygge inte dyrare än ett vanligt hus
Det finns egentligen inget alls som skvallrar om att den mjukgula villan i skogskanten är ett ekologiskt hus, men när man tittar in innanför den gröngrå entrédörren förstår man snart att detta är ett hus där miljömedvetandet legat till grund för planeringen. Trots detta är den snart färdigställda villan i Söderköpings södra utkanter billigare än många andra jämförbara hus.
Läs mer

  Så är livet i ett ekohus
För tre år sedan flyttade Helen och Piers Byford med dottern Alma in i sin ekologiskt byggda villa. Förväntningarna var höga. Hur är det nu när de bott in sig? Fungerar det att leva ett ekologiskt liv?
Läs mer

  Litet halmhus med stor rymd
I Brantevik på Österlen kan man höra havets brus ända upp till äppelodlingen som breder ut sig strax ovanför det gamla fiskeläget.
Där, i utkanten av Äppellunden, bor arkitekten Lillemor Husberg i ett hus med medelhavskänsla, byggt av halm, lera och koskit.

Läs mer
   
Annonser
 

TAGGAR

 
Vedskolan Elda rätt Inhabitat utvalt Going Green Energirådgivningen/Mitt hus
Global warming videos project7ten
Arkitektur Energi Passivhus Boverkets webbplats Svenska Solenergifören Ordlista PLANET GREEN Klimatsmart.se
TREEHUGGER Ekologiskt byggande Klimatsmarta hus Eco prefab house
Ladda ner BV2-arch
weehouse Sveriges Arkitekter Anlita arkitekt Klimatsmarta testet Bygga hus
Ekologiska byggvaruhuset kretsloppsanpassade byggmaterialet trä Byggbrigaden Svenskt trä IGPASSIVHAUS Energilexikon Passivhuscentrum
E.ON Miljöhuset Energimyndigheten/E-nyckeln Test av bergvärmepumpar
Smarta spartips
Följ bygget Kommunala energirådgivare WEST COAST GREEN
Produkter Pelletsbranschen FIBOR Hälsingegårdar Värmeguiden Byggnadsvårdsmagasinet Naturskyddsföreningen Frisk Bostad
 

Sök enkelt bland tiotusentals
jobbannonser hos Workey:

VAD

titel, nyckelord eller företag

VAR

Ekologiska länkar

Nyheter
Alternativ.nu
Byggbrigaden
Eco-guide/malmö
Energilexikon
Frisk Bostad
Folksam Byggmiljöguiden
Fukt och mögel
Novator
Svenskt trä
Tema trä
Svenska Solenergifören
Fler länkar här..
Ladda ner Google earth ett spännande program där man kan resa både i rymden och runt jorden.
Ekohus med skärgården som granne
Hästar, höns och solceller
Ekologiskt byggande kräver eftertanke
Ekologiskt boende i glashus

Artiklar om Byggexpo på:
Annonser
Internationella länkar
WEST COAST GREEN
USGBC
INHABITAT
HGTV GREEN HOME
PLANET GREEN
TREEHUGGER
PASSIVHAUSTAGUNG
IGPASSIVHAUS
PASSIVHAUSPROJEKTE
3-LITER-HAUS
DELTECHOMES
HOMEENERGY
LAVENERGIBOLIGER
PASSIVHUS.DK
HUGG
GREENYAHOO
WORLDCHANGING
XTREMEHOMES
   
Tipsa oss om fler länkar..

Annons
Elverket.se
 
Nätverk | Byggmarknad.se | Byggbazar.se | Byggweb.se | hittabyggare.com |
Copyright 2007 © Byggexpo.se
powered by byggweb™